MANFAATAKEN DINTEN TASYRIQ KANTHI SAE

52 Pembaca

Khutbah Pertama:

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

إِنَّ الْحَمْدَ للهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا ومِنْ َسَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ

قَالَ اللهُ تَعَالى فيِ الْقُرْآنِ الْكَرِيْمِ

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالاً كَثِيراً وَنِسَاء وَاتَّقُواْ اللّهَ الَّذِي تَسَاءلُونَ بِهِ وَالأَرْحَامَ إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيباً

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلاً سَدِيداً. يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَن يُطِعْ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزاً عَظِيماً

أَمَّا بَعْدُ: فَإِنَّ خَيْرَ الْحَدِيثِ كِتَابُ اللَّهِ وَخَيْرُ الْهُدَى هُدَى مُحَمَّدٍ وَشَرُّ الأُمُورِ مُحْدَثَاتُهَا وَكُلُّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٍ وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةٍ وَكُلَّ ضَلاَلَةٍ فِيْ النَّارِ

Jama’ah jum’at rohimani wa rohimakumullahu jami’an…

Puji lan sykur kito unjuk aken wonten ing ngarso dalem Gusti Allh subhanahu wa ta’ala ingkang sampun paring mapinten-pinten kanikmatan kengge kito sedoyo, nikmat gesang, nikmat kesehatan, nikmat harta, nikmat keluarga, nikmat iman, nikmat islam lan ugi kanikmatan-kanikmatan sanesipun ingkang mboten sged kito itung setunggal mboko zetunggal jalaran saking kathahipun kanikmatan ingkang sampun dipun parengaken kengge kito sedoyo.

Allah subhanahu wa ta’ala sampun paring firamn wonten ing al-Qur’an surat an-Nahl ayat: 18, Allah berfirman,

وَاِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللّٰهِ لَا تُحْصُوْهَا

“Yen siro kabeh ngitung nikmat Allah siro kabeh ora bakal iso ngitung nikmat-nikmat iku mau.” (QS: An-Nahl:18).

Semanten ugi wonten ing dinten jum’at puniko kito tasih diparingi kemampuan lan kesanggupan saged bade nglampahi shalat jum’at kanthi berjama’ah insyaallah, puniko dados nikmat ingkang ageng sangeti ingkang kedah kita bersyukur dumateng Allah subhanahu wa ta’ala, Allah subhanahu wa ta’ala sampun paring firman wonten ing surat Ibrahim: 7,

لَىِٕنْ شَكَرْتُمْ لَاَزِيْدَنَّكُمْ وَلَىِٕنْ كَفَرْتُمْ اِنَّ عَذَابِيْ لَشَدِيْدٌ

“Yen siro kabeh podho gelem syukur (marang-nukmat-nikmat kang wis wis ingsung paringake) ingsung temen-temen bakal nambahi kenikmatan-kenikmatan iku mau, ning yen siro kabeh podho kufur (ingkar) saktemene azab ingsung iku abot bangeti.” (QS: Ibrohim:7).

Jama’ah jum’at rohimani wa rohimakumullahu jami’an…

            Mboten kesupen ugi kulo selaku khotib wonten ing khutbah jum’at puniko ngemutaken kagem jama’ah jum’at sedoyo supados ningkataken ketakwaanipun dumateng Allah subhanahu wa ta’ala jalaran takwa puniko dados bekal ingkang paling sae kagem gesangipun kito sedoyo wonten ing ndunyo puniko lan ugi wonten ing akhirat mbenjang. Allah subhanahu wa ta’ala paring firman wonten ing surat al-Baqarah: 197

وَتَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى

        Artinya: ”lan siro kabeh podho nggowoho bekal sak temene bekal kang paling apik yoiku bekal takwa.” QS: Al-Baqoroh: 197.[1]

Shalawat soho salam kitho aturaken kagem kanjeng Rosul kito nggih puniko Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam.

Jama’ah jum’at rohimani wa rohimakumullah jami’an…

            Wonten ing kesempatan khutbah jum’at ingkang mulia puniko khotib bade ngemutaken malih kangge diri khotib piyambak lan ugi kangge jama’ah sedoyo beleh sak meniko kito taseh wonten ing suasana ingkang ngremenaken sangeti nggih puniko tasih wonten ing suasana hari raya iedul adha tahun 2023/1444, jalaran hari raya iedul adha puniko wonten tigang ndinten ingkang dipun sebat hari tasyriq, nggih puniko tanggal 11, 12 lan 13 bulan dzul hijjah, kita sampun nglampahi hari raya iedul adha dinten rebo tanggal 28 juni 2023 lansak puniko dinten jum’at berarti akhir hari tasyriq puniko dinten setu tanggal 01 juli 2023.

            Kito puniko sakniki tasih wonteng ing dinten tasyriq, ngenjang ugi taseh wonten ing dinten tasyrik milo saking mekaten monggo kito ginaaken kesempatan puniko kanthi sak sae-saenipun ampun ngantos dinten tasyriq puniko lewat ngoten kemawon, mboten kathah ibadah ingkang kito lampahi tentu kito bade dados tiyang-tiyang ingkang rugi.

Wonten ing dinten tasyriq puniko kito kathahi anggenipun zikir marang Allah subhanahu wa ta’ala, Allah paring perintah wonten ing al-Qur’an surat al-Baqarah supados kita zikir marang Allah subhanahu wa ta’ala,

وَاذْكُرُوا اللَّهَ فِي أَيَّامٍ مَعْدُودَاتٍ. البقرة: 203

“Lan zikiro siro kabeh marang Allah ono ing dino-dino kang wis ditentoake jumlahe.” QS: al-Baqarah: 203.

Shohabat Ibnu Abbas radhiyallahu ‘anhu paring penjelasan beleh ingkang dipun wastani “dino-dino kang wis ditentoake jumlahe” yoiku sekawan dinten, dinten lebaran iedul adha lan tigang dinten (sak sampunipun, nggih puniko ingkang dipun sebat) dinten tasyriq.”

Wonten ing surat al-Hajj ayat; 37, Allah subhanahu wa ta’ala paring firman,

كَذَلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ

“Koyo ngono iku anggone Allah Nundukake (kewan kurban iku) supoyo siro kabeh podho ngagungake Allah atas pituduh kang wis diwenehake kanggo siro kabeh,” al-Hajj: 37.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam ugi sampun paring sabdo,

إِنَّ أَعْظَمَ اْلأَيَّامِ عِنْدَ اللَّهِ تَبَارَكَ وَتَعَالَى يَوْمُ النَّحْرِ، ثُمَّ يَوْمُ الْقَرِّ

Saktemene dino kang paling agung ono ing ngarso dalem Allah yoiku dino nahr (menyembelih) lan dino-dino tasyriq.”

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam ugi sampun paring sabdo,

  أَيَّامُ التَّشْرِيقِ أَيَّامُ أَكْلٍ وَشُرْبٍ وَذِكْرٍ لِلَّهِ. صحيح مسلم: 1141

“Dino-dino tasyriq iku dino kanggo mangan, ngombe lan zikir marang Allah.” HR: Muslim: 1141.

Wonten ing ayat-ayat lan hadis-hadis puniko dipun sebataken beleh dinten tasyriq puniko dados dinten ingkang paling agung wonten ing ngarso dalem Allah subhanahu wa ta’ala lan kito puniko dipun perintahaken supados ngatah-ngatahi anggenipun zikir marang Allah subhanahu wa ta’ala kanthi bertakbir, nyembelih kewan kurban lang amal-amal sae sanesipun.

Jama’ah jum’at rahimani wa rahimakumullahu jami’an….

Mumpung kito puniko taseh wonten ing suasana dinten tasyriq monggo kito ginaaken kesempatan puniko kanthi sae, ampun dipun sia-sia aken, kitho ngatah-ngatahi anggenipun zikir marang Allah subhanahu wa ta’ala, kito ngatah-ngatahi anggenipun takbir ngagungaken asmanipun Allah.

اَللَّهُ أَكْبَرُ اَللَّهُ أَكْبَرُ اَللَّهُ أَكْبَرُ لَا إِلَهَ إِلَّا اَللَّه، اَللَّهُ أَكْبَرُ اَللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ اَلْحَمْدُ

Kito ngatah-ngatahaken anggenipun takbir wonten ing dinten-dinten tasyiq puniko, wonten ing ndalem, rikolo saweg mlampah, lenggah, utawi numpak kendaraan kito tetep takbir ngagungaken asmanipun Allah subhanahu wa ta’ala menawi saged anggenipun takbir kanthi suara ingkang seru ananging  menawi dereng saged, saged ugi takbir kanthi suara ingkang radi alon.

Menawi kito puniko dereng nyembelih kewan kurban, lan sakpuniko nggadahi rizki kito saged ugi nyembelih kewan kurban wonten ing dinten tasyriq puniko, kito sembelih ngagem tanganipun kito piyambak, kito niataken kurban puniko kangge sedoyo keluarganipun kito, kito ginaaken sebagin daging kurban puniko kangge kita konsumsi lan sebagian daging kurban sanesipun dipun hadiahaken lan dipun shodaqohaken kangge tiyang sanes.

بَارَكَ الله لِيْ وَلَكُمْ فِيْ الْقُرْآنِ الْعَظِيْم وَنَفَعَنِي وَإِيَّكُمْ بِمَا فِيْه مِنَ الْآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْم

أَقُوْلُ قَوْلِي هَذَا أَسْتَغْفِرُ الله لِي وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ

Khutbah Kedua

الحَمْدُ للهِ رَبِّ العَالمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَافِ الأَنْبِيَاءِ وَالمرْسَلِيْنَ نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ

Jama’ah jum’at rohimani wa rohimakumullah jami’an…

            Wonten ing khutbah ongko kaleh puniko khotib ngemutaken malih kangge khotib piyambak lan kangge jama’ah sedoyo, monggo kito ginaaken kesempatan dinten tasyriq puniko kanthi sak sae-saenipun kangge ngatah-ngatahu zikir marang Allah subhanahu wa ta’ala kanthi takbir ngagungaken asmanipun Allah subhanahu wa ta’ala utawi kanthi nglampahi amal-amal shalih sanesipun ampun ngantos kito sia-siaaken supados kito dados tiyang-tiyang ingkang beruntung. Amin ya Robbal ‘alamin.

اِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلىَ النَّبِىْ يَاَ يُّهَاالَّذِيْنَ آمَنُوْاصَلُّوْاعَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ، وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ

اللهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالمسْلِمَاتِ وَالمؤْمِنِيْنَ وَالمؤْمِنَاتِ الأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَاتِ إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعْوَةِ

رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ

اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ الهُدَى وَالتُّقَى وَالعَفَافَ وَالغِنَى

اللَّهُمَّ اكْفِنَا بِحَلاَلِكَ عَنْ حَرَامِكَ وَأَغْنِنَا بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ

اللَّهُمَّ أَحْسِنْ عَاقِبَتَنَا فِى الأُمُورِ كُلِّهَا وَأَجِرْنَا مِنْ خِزْىِ الدُّنْيَا وَعَذَابِ الآخِرَةِ

اَللَّهُمَّ أَصْلِحْ وُلَاةَ أُمُوْرِنَا، اَللَّهُمَّ وَفِّقْهُمْ لِمَا فِيْهِ صَلَاحُهُمْ وَصَلَاحُ اْلإِسْلَامِ وَالْمُسْلِمِيْنَ، اَللَّهُمَّ أَبْعِدْ عَنْهُمْ بِطَانَةَ السُّوْءِ وَالْمُفْسِدِيْنَ، وَقَرِّبْ إِلَيْهِمْ أَهْلَ الْخَيْرِ وَالنَّاصِحِيْنَ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

وَصَلَّى اللهُ عَلَى نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ ومَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدّيْن

وَآخِرُ دَعْوَانَا أَنِ الْحَمْدُ لله رَبِّ الْعَالَمِيْنَ

وأقيموا الصلاة

Ust Abu Layla Turahmin, M.H.

Jum’t, 30 juni 2023, 10,00.


[1] . QS: Al-Baqoroh: 197.

Tinggalkan komentar